Even voorstellen

De Fakkel is een afdeling van basisschool Het Rinket en bestaat uit drie klassen voor nieuwkomers van 6 t/m 12 jaar, allemaal binnen het werkgebied van SWV PO IJmond. Leerlingen die korter dan een jaar in Nederland wonen en de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om in het reguliere onderwijs lessen te volgen krijgen hier een jaar onderwijs.

Wij helpen u graag!

Vanuit de expertise die we door jarenlange ervaring met nieuwkomers opgebouwd hebben, specialistische opleidingen en netwerken, zijn we in staat collegascholen te begeleiden bij vragen over woordenschat en taalonderwijs. Daarnaast kunnen we begeleiden en ondersteunen bij het lesgeven aan getraumatiseerde leerlingen. Deze pilot is mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond zodat we ook voor deze groep
kinderen passend onderwijs kunnen realiseren, zie ook de brochure ‘ pdf Ruimte voor nieuwe talenten (6.13 MB) ’.

Ons jaarverslag over 2019 leest u hier: Verslag ambulante inzet van het expertisecentrum De Fakkel - 2019

Wekelijkse praktijkklas Anders Leren op basisschol de Lunetten in Beverwijk voor groep 5-8.

De Lunetten in Beverwijk heeft het idee opgevat om tegemoet te komen aan een groep leerlingen bij hen op school die het liefst praktisch leren. Zij hebben hiervoor een projectaanvraag ingediend bij SWV Passend Onderwijs IJmond en dat is toegekend. Uit deze subsidie wordt het personeel en het materiaal bekostigd.

Sinds de start van het project wordt er gewerkt met kinderen uit groep 5,6,7 en 8 van de eigen school. Een paar maanden na de start in oktober 2018 vindt een tussenevaluatie plaats, waaruit zal blijk of de klas opengesteld kan worden voor leerlingen van andere scholen in de buurt. Dit is boven bestuurlijk toegankelijk, dat was ook de voorwaarde voor de toekenning van de financiering.

Door Annemarie Jongbloed, Schrijvergevonden.nl. Soms is het moeilijk om een passende onderwijsplek te vinden voor kleuters. Dat gold ook voor Cahil. Hij werd vier op een peuterobservatiegroep en werd doorverwezen naar de Hartekampgroep voor kinderen met een beperking of een intensieve zorgvraag. Daar gingen ouders niet mee akkoord, zij hielden hem thuis. De groepsleider zocht contact met Geeske van Klaveren, begeleider passend onderwijs, met als specialisme het jonge kind.

Voor leerlingen van groep 7 en 8 die meer leren door te doen in plaats van de lesstof te leren uit de boeken.

Focus

- vergroten van de motivatie voor school
- verkrijgen van een positief zelfbeeld
- verkrijgen van een positief toekomstperspectief.

Herken je binnen jouw school een kind dat meer behoefte heeft aan meer praktische aanpak van de lesstof, dat leert door dingen te ervaren of toe te passen? Wellicht is onze praktijkklas dan iets voor hem of haar. Door een meer praktische benadering is de verwachting dat de leerling zich competenter voelt over eigen kennis en vaardigheden, een beter zelfbeeld krijgt en meer zal profiteren van lesaanbod-tijd.

Samenwerkingsverband
Passend Onderwijs IJmond

Antillenstraat 21
1944 XA  Beverwijk
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: 0251 707510

Aanmelden nieuwsbrief

Top