Masterclass traumasensitief lesgeven

Introductie op Traumasensitief onderwijs Door uiteenlopende omstandigheden zoals (huiselijk) geweld, verwaarlozing en/of seksueel misbruik een oorlog of vluchtverleden kunnen kinderen op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd raken. De gevolgen van deze traumatisering zijn ernstig en vergaand doordat het de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen hebben hierdoor o.a. moeite met leren, met reguleren van emoties en gedrag en met vertrouwen van zichzelf en in de...

Introductie op Traumasensitief onderwijs

Door uiteenlopende omstandigheden zoals (huiselijk) geweld, verwaarlozing en/of seksueel misbruik een oorlog of vluchtverleden kunnen kinderen op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd raken. De gevolgen van deze traumatisering zijn ernstig en vergaand doordat het de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen hebben hierdoor o.a. moeite met leren, met reguleren van emoties en gedrag en met vertrouwen van zichzelf en in de ander.

School kan voor getraumatiseerde kinderen een plek zijn waar ze zich veilig voelen en waar ze vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkelen. In de praktijk komen deze kinderen echter door hun gedragsproblemen op school vaak in een negatieve spiraal terecht die de traumaproblematiek juist versterkt. Het gedrag van getraumatiseerde kinderen is voor leerkrachten vaak moeilijk te begrijpen en kan bij hen leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie.

Als onderwijsprofessional kun jij een groot verschil maken voor getraumatiseerde kinderen.

In deze masterclass krijg je een introductie op het onderwerp Traumasensitief onderwijs. Je leert wat trauma is, hoe je traumareacties herkent en wat je als onderwijsprofessional kan inzetten om deze leerlingen te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties en gedrag.

Verzorgd door Wendela Weel

Inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.